tel +48 600 422 883

Adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wpływ diety na zdrowie zębów

kobieta z marchewką

Czy nasza dieta ma wpływ na stan naszych zębów?

To, co jemy wpływa na cały nasz organizm: wagę, działanie narządów wewnętrznych, na skórę i włosy, a także na nasze zęby. Co powinniśmy jeść, a czego unikać by zęby były silne i odporne na próchnicę?

U wielu osób, pomimo sumiennego szczotkowania jamy ustnej po posiłkach, nitkowaniu i płukaniu płynem, wciąż powstają nowe ubytki. Często jest to spowodowane niewłaściwą dietą, czego konsekwencją są nadmierne działanie kwasów na szkliwo zębów lub niedobory mikroelementów budujących strukturę zęba.

Jakie produkty szkodzą zębom?

Oczywiście, cukier, w każdej postaci. Biały cukier, brązowy, ciasta, czekolada, cukierki a także owoce – wszystkie te produkty zawierają cukier, który niszczy szkliwo. W jedzeniu słodyczy istotny jest czas w jakim przebywają one w ustach: na przykład twarde cukierki czy lizaki zwiększają czas  oddziaływania cukru na zęby, co powoduje większe namnażanie się bakterii wywołujących próchnicę. Jeszcze gorsze są ciągnące się „krówki”, które oblepiają zęby i szczeliny międzyzębowe. Dlatego po spożyciu tego typu produktów najlepiej będzie, jeśli umyjemy dokładnie zęby. Niekorzystne są także słodzone, kolorowe napoje – zmieniają poziom pH w ustach, w którym szybciej namnazają się bakterie produkujące kwasy niszczące szkliwo.

Owoce i soki owocowe, nawet te pozbawione dodatkowego cukru, z jednej strony są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (zawierają wiele witamin i kwasu foliowego a także cenny błonnik), z drugiej strony większość z nich, a szczególnie cytrusy, zawiera kwasy rozpuszczające szkliwo. Nie musimy a nawet nie powinniśmy z nich rezygnować – trzeba je jedynie spożywać w odpowieni sposób. Powinniśmy jeść całą porcję cytrusów na raz – a nie na przykład podjadać pomarańcze przez cały dzień, ponieważ wówczas nasze szkliwo jest rozmiękczone przez wiele godzin. Po zjedzeniu owoców należy przepłukać usta wodą i poczekać z myciem zębów szczoteczką i pastą do około godziny, by szkliwo spowrotem się utwardziło.

Twarde przekąski: orzeszki, chipsy – zawierają dużo soli, która wypłukuje wapń wzmacniający kości i zęby.  Orzechy mogą dodatkowo podrażniać dziąsła i zalegać w trudno dostęnych miejscach.

Alkohol, kawa i czarna herbata: wypłukują z organizmu potrzebne mikroelementy, zmieniają ph w ustach powodując namnażanie się bakterii. Ciemne nalewki, czerwone wino oraz mocna kawa i herbata dodatkowo przebarwiają zęby.

 Co jeść by mieć zdrowe zęby?

Dieta każdego zdrowego człowieka powinna być urozmaicona i zbilansowana pod kątem składników odżywczych. Aby zęby były silne, potrzebujemy produktów bogatych w wapń, magnez, witaminę D i molibden (substancja spowalniająca rozwój próchnicy).

Warzywa, szczególnie te twarde: marchewki, seler, kalarepa, mają korzystny wpływ, gdyż ich struktura nie oblepia zębów, a duża zawartość błonnika powoduje wzmożoną produkcję śliny. Spożywanie twardych, surowych warzyw korzystnie wpływa również na kształtowanie się prawidłowego zgryzu u dzieci.

Dentysta- wpływ diety na zęby

 

Przetwory mleczne – zawierają mnóstwo wapnia, niezbędnego minerału budulcowego kości. Jego niedobór grozi próchnicą i większa podatnością zębów na złamania.

Żółty ser – podnosi pH, zmniejszając ryzyko próchnicy i chorób dziąseł. Dodatkowo zawiera difosforany – składnik wielu past do zębów.

Witamina D – reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową,  zwiększa wchłanianie wapnia, odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Świetnym źródłem tej witaminy są ryby, na przykład makrela, węgorz, łosoś, a także jajka.

Witamina E – korzystnie wpływa na stan dziąseł. Znajdziesz ją w olejach rośłinnych i żółtkach jaj.

Zielona herbata – wypijając trzy filiżanki dziennie dostarczysz sobie odpowiednią dawkę fluoru a także polifenole – substancje o działaniu antybakteryjnym.

Stosując zdrową dietę warto zwrócić uwagę także na częstotliwość posiłków – przerwy pomiędzy nimi powinny być niekrótsze niż trzy godziny.  Ten czas pozwala na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w ustach.